Nazad

BREZOVICA: Siroti, ali ponosni

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 09.04.2016 - 13:08

Porodica Stojilković iz Nove Brezovice na tridesetak kilometara od Vranja, živi u kući koja je sklona urušavanju, u teškim uslovima nedostojnim čoveka.

Stoiljkovići  FOTO: S. Tasić

U kući koja je skovana od letava i oblepljena blatom, koja čak i nema plafon, već se iz soba vide grede i krov, žive otac, majka, četvoro njihove dece, ali i stric i deda ovih mališana.

Najstarije dete Bojan, dečak od 11 godina, višestruko je ometen u razvoju, i boluje od mišićne distrofije.

Dva puta nedeljno dolazi učitelj kod Stojilkovića, kako bi i Bojan mogao da uči i završi školu.

Devojčice Miljana (8) i Bojana (9 ) pohađaju prvi i treći razred osnovne škole na obližnjem Bareliću, svakoga dana pešačeći po tri kilometra.

Najmladje dete, dečak Danijel,  ima samo mesec dana.

Prema rečimma oca porodice Slavoljuba Stojilkovića, svi  žive od socijalne pomoći vredne oko 10.000 dinara, isto toliko dedine penzije i nešto malo zemlje koju obrađuju.

- Idem u nadnicu kako bi još nešto zaradio, ali to je samo sezonski. Sreća da imamo struju i televizor, jer samo to možemo da deci priuštimo.

Znaju oni i šta je kompjuter, ali šta da radim kad ne možemo da im to kupimo.

Nismo gladni. Hleba, pasulja i krompira uvek ima, ali slatkiše deca retko viđaju
- priča Slavoljub.

U njihovoj kući nema ni kupatila. Zidovi su napukli, a podovi zemljani.

Slavica vodu greje u loncu i ručno pere. Ali njena deca su čista, umivena i uredna. Po dvorištu su razvučene žice na kojima visi sveže opran veš.

Zadivljujuća je blagost njenog pogleda i dobrota kojom zrači, uprkos teškom životu.

Njih šestoro spava u dva kreveta, u jednoj sobici. Od uređaja imaju frižider i zamrzivač koji ne rade.

Stojilkovići ne dobijaju ni dečiji dodatak, ni tuđu negu iako na to imaju pravo.

Nakon što se Slavica nedavno  porodila u Vranju, sudbina ove porodice dirnula je zaposlene u vranjskom porodilištu i PTO-u.

Uz pomoć još nekih građana Vranja prikupili su garderobu, hranu i kolica za bebu, i odvezli Stojilkovićima u Novu Brezovicu.

Govoreći o tome kako žive, ali bez imalo jadikovanja, žalbi ili okrivljivanja nekog poput države, društva  ili sudbine, Slavoljub kaže da ni sam ne zna kako je došlo do toga da ostane u Brezovici.

- Dan za danom, i vreme je prolazilo. U gradu nije bilo posla, i tako sam ostao ovde u planini. Brat mi je bolestan, a otac ostareo, pa i o njima treba brinuti.

Voleo bih da živimo dole u nekom selu, pored Morave. Gde je ravno i gde ima puta, škole i ostalog.

Radili bi i dole zemlju, ali bi nam mnogo bilo lakše za Bojana, pa i ostalu decu
- smatra Slavoljub.

Svi koji žele da pomognu ovoj porodici mogu to da urade uplatom na tekući račun oca Slavoljuba Stojilkovića u Banci Intesa  160-5400100983695-36.

S.Tasić




 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: