Nazad

Psi lutalice u elektronskoj mreži

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 06.10.2016 - 22:38

Grad Vranje uvodi elektronsku kontrolu napuštenih pasa i mačaka i u te svrhe je nabavljen prvi čitač mikročipova, saznaje OK Radio.

Lutalice na ulicama Vranja: Bliže rešenju? FOTO OK Radio

Prvi elektronski čitač je nabavio vranjski „Komrad“ za potrebe Službe zoohigijene, a uskoro će biti nabavljeni i čitači za Komunalnu policiju i Komunalnu inspekciju.

Direktor „Komrada“ Momir Stojiljković je OK Radiju potvrdio ovu informaciju.

- „Komrad“ je kupio taj čitač i to elektronsko čitanje se kod nas već obavlja.

Pre neki dan je naša služba uhvatila nekoliko pasa, od kojih je jedan bio čipovan i vodi se na vlasnika.

Pas je odveden u azil u Davidovcu i on je dalje u njihovoj nadležnosti.

Dakle, to kod nas već funkcioniše, a čitač nas košta nešto preko 16.000 dinara bez PDV-a
– odgovara Stojiljković.

Pored Zoohigijene vranjskog „Komrada“, čitače treba uskoro da dobiju i Komunalna policija i Komunalna inspekcija, kaže za OK Radio gradska većnica za ekologiju Marina Đorđević.

- Ova procedura je nešto novo kod nas, tako da očekujemo aktivniji rad komunalnih službi na terenu po ovom pitanju – kaže Đorđević.

Ovi čitači će utvrđivati da li je pas u privatnom vlasništvu ili je napušten.

Svaki napušten pas koji je čipovan znači da je prošao CNR program, koji podrazumeva postupak „uhvati – steriliši – pusti“.

Dakle, takav pas je uhvaćen i smešten u prihvatilište pa sterilisan i vakcinisan.

Kada se uhvati takav pas, smatra se da je u vlasništvu Grada i nakon CNR programa vraća se na mesto gde je uhvaćen
– pojašnjava većnica.

Ovakav postupak pomoći će komunalnim službama jer se do sada dešavalo da se hvataju jedni te isti psi i voze u prihvatilište.

Svi uhvaćeni psi bez čipa biće odvoženi u prihvatilište i tamo će prolaziti CNR program.

Što se tiče vlasničkih pasa uhvaćenih na ulici, i oni će biti voženi u prihvatilište i vlasniku će biti određena kazna zbog napuštanja životinje.

Mikročipovanje je, inače, zakonska obaveza vlasnika kućnih ljubimaca i to je najefikasniji način identifikacije kućnih ljubimaca.

Svake godine se u svetu, hiljade pasa i mačaka vrate svojim vlasnicima, zahvaljujući ovoj tehnologiji.

Ovakav način identifikacije kućnih ljubimaca sprovodi se po Zakonu o veterini i propisan je Pravilnikom o obeležavanju pasa i vođenju evidencije o obeleženim psima.

Mikročipovanje je trajan način obeležavanja pasa i svih drugih kućnih ljubimaca i obavlja se na levoj strani vrata životinje.

Mikročip je veličine većeg zrna pirinča i u sebi nosi broj koji se nalazi u centralizovanoj bazi podataka i vezan je za ime vlasnika i njegove kontakt podatke.

Iako neki brinu da ugradnja može biti bolna za životinju, ona to nije, kažu stručnjaci.

Sam zahvat ne zahteva ni anesteziju, iako neki veterinari mogu upotrebiti lokalnu anesteziju kod plašljivih životinja.
 
Bol prilikom čipovanja ne prelazi bol koju životinja oseća kod davanja obične injekcije, navode veterinarski stručnjaci.

Mikročipovi koji su danas u upotrebi su hipoalergenski presvučeni su materijalom koji ne dozvoljava njihovo potkožno pomeranje, kažu veterinarski stručnjaci i navode da nema opasnosti od ikakve infekcije ili alergije.

Obeležavanje životinja vrše ovlašćeni veterinari u ustanovama sa sertifikatom Uprave za veterinu.

Po izvršenom obeleživanju, vlasniku životinje se izdaje potvrda o mikročipovanju, a svi potrebni podaci ulaze u nacionalnu bazu podataka.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: