Nazad

STO GODINA: Od AMERIKANSKOG DOMA do apartmana za studente

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 11.05.2017 - 10:57

Dom učenika srednjih škola u Vranju najstarija je ustanova ovog tipa u Srbiji, a ove godine se priprema za obeležavanje velikog jubileja.

Dom učenika u Vranju: Sadašnjost i tradicija FOTO OK Radio

Ova ustanova je osnovana 1918. godine kao “Amerikanski dom za srpsku ratnu siročad”, a u oktobru ove godine proslavlja 99. rođendan.

Formiran je na inicijativu dobrotvora iz Amerike Džona Frotingama, dok je pokrovitelj bila kraljica Marija, supruga kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Maja Ristić, direktorka Doma učenika, najavljuje da će bogata istorija ustanove biti obuhvaćena monografijom na čijoj se pripremi već uveliko radi.

- Sasvim je primereno da 100. godišnjicu  Doma učenika obeležimo 25. oktobra 2018.

U pripremi je monografija koja prati razvoj i istoriju Doma u Vranju, koji je najstariji u Srbiji.

Monografija istovremeno prati i razvoj obrazovanja u Vranju - kaže Ristićeva.

Kapacitet Doma učenika u Vranju su 92 trokrevetne sobe i osam apartmana.

U Domu boravi 300 korisnika kojima su na raspolaganju biblioteka, internet kafe i teretana.

Od tog broja 170 je učenika, a 130 studenata.

Korisnici su uglavnom sa juga Srbije, iz sela u okolini Vranja, zatim iz Bujanovca, Trgovišta, Preševa i Bosilegrada.
 
- Lokacije doma su se često menjale, prvobitna ideja je bila da se u Domu smesti ratna siročad, kojoj će na jednom mestu biti obezbeđen smeštaj, ishrana i obrazovanje.

Siročići koji su bili smešteni u Vranju bili su sa područja juga Srbije, a nakon vranjskog prihvatnog centra Džon Frotingam je otvorio još tri u Srbiji
- kaže Ristićeva.
 
Po želji Džona Frotingama 1921. godine izgrađena je nova zgrada za decu, a tri godine kasnije još jedna u obliku ćiriličnog slova G, koja je posle Drugog svetskog rata pripala Bolnici.

Tek 1981. godine izgrađen je sadašnji objekat i Doma učenika dobija ime po Simi Pogačareviću, ratnom heroju iz Vranja u Drugom svetskom ratu.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: