Denzi asfaltirao pola Vranja bez dozvole?

Lokalne vesti - Ponedeljak 27.05.2013 - 13:25

PU Vranje podnela je novu prijavu protiv ranijeg direktora Direkcije za razvoj i izgradnju grada Dejana Denzija Stanojevića.

Dejan Stanojević Denzi Dejan Stanojević Denzi

Optužbe stare - zloupotreba službenog položaja dok je bio direktor Direkcije. Radnja - plaćanje nepostojećih poslova PZP-u. Šteta - direktno oko tri milona dinara.

- Policijski službenici Policijske uprave u Vranju podneli su 24. aprila 2013. godine krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Vranju, protiv  D.S. iz Vranja, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i građenje bez građevinske dozvole - kaže se u kratkom obrazloženju policije na pitanja „Vranjskih“ o tom slučaju.

Policija smatra da je za dalji tok postupka nadležno Više javno tužilaštvo u Vranju, te da se njima treba obratiti za širu priču. Al ni tamo ne ide - Danijela Trajković, portparol tog Tužilaštva, kaže da za razgovor na tu temu mora dobiti zeleno svetlo od Toma Zorića iz republičkog Tužilaštva.

Kako je i dalje do Soluna sto somuna, nezvaničan uvid u krivičnu prijavu protiv Stanojevića, još jednu u nizu, pokazao se kao bolje rešenje.

Ukratko, policija tvrdi da postoji osnovana sumnja da je Stanojević izvršio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, kao direktor Direkcije, i „iskorišćavanjem službenog položaja“ pribavio korist vranjskom PZP-u u iznosu od 2.898.035,oo dinara.

- Stanojević je 2006., 2007. i 2008. godine nalagao isplatu celokupnih računa koje je ispostavljao PZP, iako je znao da fakturisana stavka „izrada projektne dokumentacije“ od strane PZP-a nije odrađena, jer ta firma nije ni bila u obavezi da pravi takvu dokumentaciju, nego je to bio posao Direkcije - kaže se u prijavi policije.

Po drugoj stavci, policija sumnjiči Stanojevića za građenje bez građevinske dozvole, jer je angažovao PZP za rad na vranjskim ulicama bez prethodno obezbeđene građevinske dozvole. Obezbeđenje građevinske dozvole za rad na preko 100 vranjskih ulica bila je obaveza Direkcije, a ne PZP-a, kao izvođača radova, i to je precizirano ugovorom.

- Krivičnom prijavom su obuhvaćeni bivši direktor PZP-a, šefovi gradilišta i nadzorni organi, za krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba ovlašćenja u privredi - kaže se u krivičnoj prijavi koju je policija prosledila Višem tužilaštvu.

Sa svoje strane, Dejan Stanojević tvrdi da ni na jedan način nije kršio zakon dok je bio direktor, i to objašnjava procedurom koja ga je sprečavala da bilo šta nezakonito radi.

Prema njegovim rečima, Skupština donosi program komunalne izgradnje, koji kasnije u delo sprovodi Građevinska služba u Direkciji, a ne direktor.

Sve dogovoreno prvo odobrava UO, pa Skupština. Priča se onda vraća u Direkciju, gde Građevinska služba priprema konkursnu dokumentaciju, u „koju ulazi sve, pa i projektna dokumentacija“. Posle toga, pravi se Komisija za određenu javnu nabavku, sprovodi se konkurs i započinje posao.

Kad krene posao, nadzorni organ prati radove, i posle određenog dela odrađenih poslova, finansijskom sektoru Direkcije podnosi tkzv. „situacije“, dakle overene dokumente koji pokazuju koliko je do tada odrađeno, i šta to košta.

- Tek se tu uključuje direktor, koji samo odobrava plaćanje prema proračunima stručnih službi. Sve prolazi kroz više ljudi, više slojeva, veoma dug period. Pa valjda bi se neko setio da nešto fali još te godine, ne bi čekali da prođe sedam - osam godina? - pita se Stanojević.

Prema njegovom mišljenju, čim je prešao iz DSS-a u SNS, odmah je SPS počeo mutne radnje protiv njega i „400 časnih članova koji su iz DSS-a prešli u SNS“.

- SPS se tada osetio ugrožen od strane SNS-a, i onda su preko policije počeli da prete krivičnim prijavama iz ranijeg perioda, za poslove koji su već jednom proveravani. Poslali su poruku: svi koji se učlane u SNS imaće problema. Ali, o tom i takvom pritisku obavešten je i Vučić i ostali bitni državni funkcioneri - kaže Stanojević.

On opominje da se radi o „pokušaju degradacije članova SNS-a koji neće proći“. I veruje da će prijave protiv njega biti odbačene, „jer nema  ni jednog razloga da tako ne bude“.

- Mislim da SPS najviše boli što sam ih za Savete MZ dobio 34:3, na tri biračka mesta. Eto zašto idu krivične prijave protiv mene - kaže Stanojević.

Možda je to i istina, mada u SPS-u ne posmatraju stvar baš na taj način.

- To da se SPS nekome sveti preko policije, to je čista budalaština. Nekad sam znao Dejana Stanojevića, ali sada ne znam ko je on. Svašta se njemu dešava, ali SPS se nikada nije bavio takvim stvarima, niti će da se bavi podmetačinama, nameštanjima i takvim igrama.

Ne lepimo mi plakate po gradu, mi smo suviše ozbiljna stranka da bi se bavili detinjarijama - kaže gradonačelnik Vranja i prvi vranjski socijallista Zoran Antić.

Situacija je prilično jasna - Stanojević je kršio zakon dok je bio na vlasti, i nije slušao stare komuniste koji su ga učili da je u Vranju dobro samo kad se ništa ne radi. Radio je, pa je i grešio.

Da li se tom prilikom i okoristio od sopstvenih grešaka, on ili neko drugi, to ostaje da ustanovi istraga.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: