FRKA u javnom sektoru: SINDIKATI kao slamka spasa

Lokalne vesti - Utorak 22.08.2017 - 14:20

Zaposleni u javnom sektoru u Vranju ubrzano se učlanjuju u sindikate ili čak menjaju sindikalne podružnice u nadi da će izbeći najavljene otkaze.

Mitić: javni sektor pod kontrolom FOTO OK Radio Mitić: javni sektor pod kontrolom FOTO OK Radio

Nakon najave da će do kraja meseca 99 zaposlenih na neodređeno vreme u Gradskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama biti otpušteno, među tamošnjim radnicima zavladala je atmosfera nervoze i neizvesnosti.

Novica Mitić, predsednik Industrijskog sindikata u Vranju i višedecenijski sindikalni aktivista na ovom području kaže za OK Radio da su se mnogi od tih radnika tek sada setili da postoje sindikati.

- U poslednje vreme imamo mnogo prijava za učlanjenje, a sve u nadi da ćemo uspeti da se izborimo sa najavljenim otpuštanjima i zaštititi njihova radna prava.

Do sada su nam se javili zaposleni iz Turističke organizacije Vranja, Istorijskog arhiva i Biblioteke „Bora Stanković“.

Mnogi od radnika javnog sektora su shvatili da Samostalni sindikat nema iskrenu nameru da štiti radnička prava, pa se iščlanjuju i prelaze kod nas i u druge sindikate
– kaže Mitić.

On smatra da će do otpuštanja neminovno doći, ali da će u tom slučaju morati da se tim ljudima obezbedi socijalni program, kako ti ljudi ne bi bez otpremnina biti izbačeni na ulicu.

Prema Mitićevim rečima, vladajuća stranka ovim potezom traži alibi da se reši službenika koje im je u nasleđe ostavila prethodna vlast.

- Istovremeno, svoje poslušnike koje su masovno zapošljavali poslednjih godinu dana, pretežno na određeno vreme, ostaviće na „budžetskom pojilu“ i time ih držati pod kontrolom – ocenjuje Novica Mitić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: