LAF do kraja juna

Lokalne vesti - Utorak 09.05.2017 - 08:40

Vranje je jedini grad u Srbiji koji ima podršku OEBS-a u formiranju Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), pa bi ovaj značajan posao trebalo da bude završen već do 30. juna, kaže za OK Radio Nenad Antić, koordinator za integritet lokalne samouprave.

Antić: Vranje prvo u Srbiji dobija LAF FOTO OK Radio Antić: Vranje prvo u Srbiji dobija LAF FOTO OK Radio

O formiranju LAF-a u Vranju su sa Nenadom Antićem i načelnikom Gradske uprave Dušanom Aritonovićem razgovarali Zoran Gavrilović, direktor programa „Društvo protiv korupcije“ Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) i predstavnica OEBS-a Svetlana Zorbić.

Grad Vranje je Lokalni plan za borbu protiv korupcije usvojio još 2015. godine, ali će on morati da bude dopunjen, da bi se krenulo u njegovu primenu, kaže Nenad Antić.

- Kako je Agencija za borbu protiv korupcije izbacila novi model lokalnih planova, moraćemo da izvršimo dopunu našeg plana, koji je pred Novu godinu već jednom dopunjen.

Te izmene, kojih je mnogo, moraće da verifikuje najpre Gradsko veće, a zatim i Skupština grada
– pojašnjava Antić.


Čitav posao oko formiranja LAF-a bi trebalo da se završi do 30. juna, kako predviđa novi model koje je predložila Agencija za borbu protiv korupcije.

- Uz podršku, pre svega OEBS-a, a zatim i BIRODI-ja, siguran sam da ćemo posao završiti na vreme.

Šta više, verujem da će Vranje biti jedini grad u Srbiji koji će formirati svoj LAF do 30. juna, jer smo krenuli sa poslom na vreme
– smatra Antić.

Nakon usvajanja izmena u Lokalnom planu za borbu protiv korupcije, sledeći korak je formiranje komisije koja će se baviti izborom članova LAF-a.

Ovo telo bi trebalo da bude sastavljeno od predstavnika civilnog društva, medija, akademske zajednice i preduzetnika, dok će ciljne grupe biti organi i institucije lokalne samouprave, javna preduzeća, političke stranke, organizacije civilnog društva i mediji.

Druge mere u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou predviđaju i izradu planova integriteta lokalne samouprave, javnih preduzeća i javnih ustanova, kao i Pravilnika o načinu unutrašnjeg uzbunjivanja u lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima i javnim ustanovama.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: