LAF kasni zbog ODMORA

Lokalne vesti - Četvrtak 13.07.2017 - 12:40

Iako je ranije najavljeno da će Lokalni antikorupcijski forum (LAF) grada Vranja biti formiran do kraja juna, taj rok nije ispoštovan zbog godišnjih odmora, saznaje OK Radio.

Antić: I dalje prvi u Srbiji FOTO OK Radio Antić: I dalje prvi u Srbiji FOTO OK Radio

30. jun je krajnji rok za formiranje Lokalnih antikorupcijskih foruma na nivou čitave Srbije, na šta se Srbija obavezala otvaranjem poglavlja 23 u pregovorima sa Evropskom Unijom.

Kako je rad na formiranju LAF-a u Vranju išao kvalitetnom dinamikom, očekivalo se da ovo važno telo bude formirano u zadatom roku.

Međutim, u praksi je došlo do odugovlačenja i to zbog godišnjih odmora, kaže za OK Radio lokalni koordinator za integritet i zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić.

- Na javni poziv za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma prijavilo se 18 kandidata i njihove prijave bi trebalo da budu razmatrane na osnovu zadatih kriterijuma.

Sedmočlana komisija koja obavlja taj zadatak je obavila razgovore za 15 kandidata, a za preostalo troje trenutno ne može da postigne kvorum, jer su neki članovi na odmoru, a neki sprečeni
– kaže Antić.

Nakon razmatranja svih prijava, po proceduri, utvrđuje se rang lista kandidata za LAF, koja se razmatra na sednici Skupštine grada.

Po svemu sudeći, ovaj posao neće biti obavljen do 19. jula, kada će zasedati gradski odbornici, tako da će formiranje LAF-a biti prolongirano, najverovatnije za kraj avgusta ili početak septembra.

I pored kašnjenja, grad Vranje i dalje prednjači među lokalnim samoupravama u Srbiji po pređenom putu do formiranja LAF-a.

- I dalje sam siguran da će Vranje biti prvi grad posle Niša koji će formirati LAF i imati usvojen lokalni antikorupcijski plan.

Po akcionom planu za poglavlje 23 u pregovorima sa EU, obaveza je svih lokalnih samouprava da usvoje antikorupcijske planove i oforme tela za njihovo sprovođenje, što je u većini opština i gradova još uvek daleko od realizacije.

Ne znam da li će biti ikakvih konsekvenci za one koji ne ispune tu obavezu u roku, ali znam da Vranje u tome prednjači u Srbiji i što je jako važno, u tom procesu jedino naš grad ima podršku OEBS-a, što govori o kredibilitetu koji uživamo u institucijama EU
– navodi Nenad Antić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: