Nastavlja se propadanje HAREMLUKA

Lokalne vesti - Petak 19.08.2016 - 22:08

Propadanje zgrade Haremluka, jednog od simbola Vranja i dalje se nastavlja, a jedan od poslednjih činova te tragedije je razbijanje prozora ovog spomenika kulture i nekada elitnog restorana.

Haremluk: Sada su i prozori na meti FOTO S. Tasić/OK Radio Haremluk: Sada su i prozori na meti FOTO S. Tasić/OK Radio

I dok Haremluk čeka rešavanje vlasničkih odnosa u njegovom dvorištu  raste korov, na zidovima su ispisani grafiti, koji su u međuvremenu prekrečeni, sve češće je mesto za javni toalet, a od nedavno neko je počeo da krade metalne rešetke sa zidova dvorišne ograde i da lomi stakla na prozorima.

Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja, kaže da ključeve od kapija Haremluka ima ova ustanova, koja muku muči ne bi li stala na put vandalima.

- Mi nemamo nikakve mogućnosti da zaštitimo objekat, jer svake druge večeri razvale kapiju. Verovatno skaču preko ograde i nekako uspeju da je razvale i otvore.

Ta agonija traje već godinu i po dana. Mi smo u početku zvali policiju, prijavljivali, ali niko ne može da dežura po čitavu noć i brani Haremluk od vandalizma.

Najbolji način za sprečavanje dalje propasti Haremluka i stavljanje brane vandalizmu je da se nađe pravno rešenje i ustanova pod čiju bi nadležnost bila zgrada, koja je sada u vlasništvu Agencije za državnu imovinu, sa sedištem u Beogradu
  - podseća Stamenković.


 Kompleks Haremluka, koji je preuzela država nakon što je  „Simpu“ istekao zakup u gazdovanju imovinom, postao je simbol nebrige, ali i mesto gde se odslikava mentalitet  ljudi sa ovdašnjih prostora.

Nadležni iz gradske vlasti u Vranju početkom jula konačno su rešili da nešto preduzmu povodom propadanja zgrade Haremluka, tako što su okrečili dvorišnu ogradu ovog zdanja.

Mića Mladenović, gradski većnik zadužen za turizam i ugostiteljstvo, kaže da je to ono što kao lokalna samouprava može da uradi za početak, a da trajno rešenje za Haremluk mora da se traži preko Državne agencije za imovinu, Vlade Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Rešavanje dalje sudbine Haremluka, i ugostiteljstva uopšte, preuzeo je pomoćnik gradonačelnika zadužen za privredu, što je slučaj i sa Hotelom i Motelom “Vranje”.

U nekom daljem periodu biće razmatrano i pitanje Haremluka, pošto u to moraju da budu uključeni i Agencija za imovinu, kao Zavod za zaštitu spomenika kulture.

 

Trenutno je na dnevnom redu Hotel “Vranje”, drugo ništa nismo stigli da rešavamo zbog “Dana Vranja”, “Vranjskog kulturnog leta” i godišnjih odmora, pa očekujem da od septembra budu intenzivirane aktivnosti i po pitanju Haremluka - kaže Mladenović.

Pored Haremluka, još jedan spomenik u Vranju iz nasleđa otomanskog perioda ostavljen je na milost i nemilost zubu vremena i vandalima. Reč je o Amamu, turskom kupatilu.

Mladenović kaže da je postojala inicijativa da se preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Turske investicione agencije, pomogne oko obnavljanja Amama.

- Ideja je da se završe radovi i obnovi tursko kupatilo i da bude ujedno i kulturnoistorijski spomenik, ali i turistički objekat od kojeg će grad Vranje prihodovati.

Za sada postoji samo inicijativa, trebalo bi da uslede detaljniji razgovori sa nadležnima iz Ministarstva, da se uradi projekat, kako bi se videlo koji su neophodni potezi da bi se sve to realizovalo, i kolika je finansijska strana takvog projekta.


Moramo da imamo precizne podatke, da kada se obratimo ljudima, znamo šta tačno da tražimo, kakvu vrstu pomoći
- najavljuje Mladenović.

Miomir Stojanović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture naveo je ranije  da je ova ustanova poslala više puta  dopise i dokumenta svim institucijama koje bi trebalo da reaguju  u vezi ovog problema, ali da su reakcije nadležnih izostale, počev od gradskih vlasti i komunalne policije, pa do Državne agencije za imovinu.

Načelnik Komunalne policije Srđan Stošić pojašnjava da za pet godina postojanja ovog sekretarijata nije bilo prijava koje se tiču ruiniranja ovih kulturno - istorijskih spomenika na ovakav način.

- Mi smo pojačali nadzor u tom delu. Češće obilazimo  Haremluk i Muzej, i nikog nismo zatekli u vršenju nedozvoljenih radnji.

 

Problem je što mi radimo samo do jedan posle ponoći, a takve stvari se dešavaju uglavnom kasnije.

Ukoliko patrola zatekne nekog izvršioca na licu mesta, kazna je 2.500 dinara
- kaže Stošić.

Inače, Haremluk i Selamluk, u kome je Narodni muzej, čine jedinstveni kompleks Pašinog konaka, koji datira iz druge polovine 18. veka.

Trenutno, u dvorištu Haremluka na nekadašnji plodan i bogat život podseća samo stablo dunje, koje je prepuno roda, koji ako se ovako nastavi, do jeseni neće imati ko da ubere. Sve ostalo oko Haremluka, samo propada.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: