NOVA GRADSKA FIRMA: Parking servis sam svoj gazda

Lokalne vesti - Sreda 16.11.2016 - 22:53

Gradsko veće grada Vranja jednoglasno je donelo odluku o osnivanju javnog komunalnog preduzeća “Parking servis”, čime je otpočeo proces transformacije Direkcije za izgradnju, saopštio je gradonačelnik Slobodan Milenković.

Milenković i saradnici: Počela transformacija direkcije FOTO D. Ristić/OK Radio Milenković i saradnici: Počela transformacija direkcije FOTO D. Ristić/OK Radio

- Ovakva odluka doneta je u skladu sa procesom usklađivanja sa Zakonom o budžetskim sistemima, po kojem više ne postoje indirektni budžetski korisnici, već će sva javna preduzeća morati da rade po tržišnim principima – rekao je gradonačelnik.

Ovu odluku razmatraće odbornici na prvom sledećem zasedanju Skupštine grada Vranja.

Sedište “Parking servisa” ostaće nepromenjeno, u prostorijama dosadašnje Parking službe Direkcije za izgradnju, a preduzeće će, najverovatnije, imati 39 radnika.

- Toliko je trenutno na nekom preliminarnom spisku, koji još uvek nije definitivno utvrđen.

U naredna dva meseca, do upisa u APR, biće formiran privremeni nadzorni organ i imenovan privremeni v.d. direktor preduzeća – kazao je Milenković i dodao da još uvek nije doneta odluka o kadrovskim rešenjima.

- Pred novim menadžmentom je zadatak da to preduzeće vode uspešno, u službi Grada i građana
– rekao je gradonačelnik.

Na pitanje da li će osnivanje “Parking servisa” kao samostalnog javnog preduzeća značiti i smanjenje priliva sredstava od parkiranja u gradski budžet, Milenković nije odgovorio izričito.

- Sada sigurno prihod neće biti uplaćivan u budžet Grada, ali će novo preduzeće imati obavezu da poveća kvalitet svojih usluga i da iz tih svojih prihoda unapredi svoje poslovanje.

Ne bih rekao da će Grad nešto izgubiti jer je interes Grada kvalitet usluga i ostvarivanje interesa građana
– rekao je Milenković.

O eventualnoj korekciji cena usluga parkiranja u gradu, gradonačelnik kaže da je rano govoriti o tome i da je to pitanje za novi menadžment “Parking servisa”.

Sekretar Skupštine grada Marko Tričković navodi da se radi o jednom zdravom preduzeću koje će preuzeti već postojeće radnike.

- Novo preduzeće će, putem internog konkursa, predviđenog uredbom Vlade, da preuzme radnike iz drugih javnih preduzeća i ustanova iz sistema lokalne samouprave.

Na taj način se ne menja odluka o maksimalnom broju zaposlenih, već ćemo samo promeniti već postojeću strukturu zaposlenih i rešiti njihov radno pravni status
– kaže Tričković.

- Novo preduzeće počinje od nule, što znači da nikakve obaveze neće preuzeti od Direkcije za izgradnju, gde su do sada bili u statusu službe – dodaje gradonačelnik Milenković.  

U cilju usklađivanja sa odredbama Zakona o budžetskim sistemima, neophodno je izvršiti kompletnu transformaciju Direkcije za izgradnju, koja je započeta izdvajanjem “Parking servisa” iz sastava ovog preduzeća.

To je slučaj sa svim sličnim javnim preduzećima u Srbiji i neke lokalne samouprave su već započele ovaj proces.

Stalna konferencija gradova i opština je dala rok da se ova javna preduzeća transformišu najkasnije do 1. decembra ove godine.

Direktor vranjske Direkcije Saša Sentić kaže za OK Radio da su predložena tri moguća modela transformacije: reorganizacija, statusne promene i likvidacija.

- Pod reorganizacijom se smatra određena preregistracija, na primer za održavanje puteva i ulica.

Statusne promene bi značile pripajanje nekom drugom postojećem javnom preduzeću, a likvidacija bi značila gašenje preduzeća
– navodi Sentić.

Gradonačelnik Slobodan Milenković kaže da se poslednjih dana vode intenzivni razgovori o predloženim modelima transformacije i da se odluka zbog kratkog roka očekuje u najskorije vreme.

- Stručne službe rade na tom problemu i definitivna odluka će biti donešena u narednim danima.

U kontaktu smo sa drugim gradovima i opštinama, upoređujemo njihova rešenja i izabraćemo model koji je za Vranje najoptimalniji i najbolji.

Definitivna odluka o tome biće doneta na sledećoj sednici Gradskog veća
– kaže Milenković.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: