OPTIMISTI: Otvoreni 37. BORINI DANI (FOTO, VIDEO)

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.10.2017 - 10:38

37. „Borini pozorišni dani“ svečano su otvoreni u nedelju uveče u Domu Vojske, pozdravnim govorom gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića, nakon čega je odigrana predstava „U agoniji“.

Predstava Predstava

Savetnica u Ministarstvu kulture Đurđijana Jovanović je najpre čestitala Pozorištu „Bora Stanković“ osvajanje nagrade na Međunarodnom festivalu klasike u Lipecku, jedan u nizu uspeha ostvarenim, kako je rekla, „bez svoje kuće“.

- Kapaciteti kulturnih sadržaja u Vranju su zaista jedinstveni i prepoznatljivi i volela bih da u budućoj saradnji sa Ministarstvom kulture realizujemo projekte koje će ovaj grad pozicionirati na još bolje mesto na kulturnoj mapi Srbije – rekla je Jovanović.

Otvarajući 37. „Borine pozorišne dane“, gradonačelnik Sobodan Milenković je rekao da Grad Vranje preduzima sve neophodne aktivnosti kako bi glumcima bude vraćen njihov dom.

- Slogan pod kojim se održavaju 37.,,Borini pozorišni dani" odražava stav svih nas, da jesmo i moramo biti optimisti – istakao je Milenković.

Nakon svečanosti, odigrana je prva predstava u glavnom programu ovogodišnjih “Borinih pozorišnih dana”, komad Miroslava Krleže pod naslovom “U agoniji” produkcijske kuće “Beoart”.

Krležin tekst je adaptirala rediteljka Ana Đorđević, a glavne uloge su poverene Mariji Vicković, Radovanu Vujoviću i Branku Cvejiću.

Komad je preuređen uodnosu na originalni tekst i predstavlja ljubavnu dramu sa elementima trilera iz perioda između dva svetska rata.

Jedan od protagonista, Branko Cvejić, kaže da je Krleža veliki pisac koji se premalo igra na našim scenama.

- Ovo je svakako jako kvalitetan tekst i predstavlja jedan lep izazov za glumce, specijalno moje mlađe kolege.

Što se tiče zapaljene zgrade vranjskog pozorišta, moja kuća, Jugoslovensko dramsko pozorište, iskusila je dugogodišnje stajanje kranova nakon što je zgrada izgorela.

Na kraju, pozorište je obnovljeno političkom voljom i to je uvek tako
– kratko je izjavio Cvejić.

Marija Vicković je veoma zadovoljna prijemom vranjske publike koja je, kako je rekla, pomogla glumcima u izvođenju Krležinog klasičnog komada.

- Savremeni tekstovi su teški za glumca zato što su suvoparni i ne daju dovoljno prostora da se napravi lik.

Zbog toga je, meni barem, mnogo lakše igrati klasične tekstove
– rekla je glumica.

“Borini pozorišni dani” nastavljaju se u ponedeljak predstavom “Hor bečkih dečaka” u kojoj uloge tumače Predrag Ejdus, Slobodan Boda Ninković i Irfan Mensur, koji je i režirao komad.
 

 

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: