PALA MIRBA: Grad i Cera ipak zajedno

Lokalne vesti - Sreda 16.03.2016 - 12:58

Vranje - Milisav Savić dobitnik je nagrade „Borisav Stanković“ za najbolje prozno delo u 2015. godini, koja će biti dodeljena na ovogodišnjoj „Borinoj nedelji“, sapštio je u sredu Miroslav Cera Mihailović.

Grad će stati iza Grad će stati iza "Borine nedelje" Foto: D. Ristić

Savić je 25. po redu dobitnik ove prestižne nagrade u godini kada Vranje i kulturna javnost Srbije proslavljaju 140 godina od rođenja Borisava Stankovića, a „Borina nedelja“ obeležava pola veka postojanja.

Nagrada se Saviću dodeljuje za roman „ La sans pareille, ljubavni roman sa dodacima”, a odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu: Goran Maksimović, Milo Lompar i Slađana Jaćimović.

U obrazloženju stoji da se ovaj roman u opusu Milisava Savića izdvaja kao sinteza piščeve stvaralačke poetike, podjednako po uzbudljivom i složenom zapletu, po neobičnim junacima, po ukrštanju prošlosti i sadašnjosti, ali i žanrovskoj raznovrsnosti.

- Savić je prozaista koji se nalazi u istinskom poetičkom suglasju sa delom Borisava Stankovića, tako da je sa potpunim razlogom postao dobitnik ove prestižne književne nagrade – stoji između ostalog u obrazloženju žirija.

S obzirom na činjenicu da je „Borina nedelja“ jedna od najstarijih i najznačajnijih književnih manifestacija u Srbiji, grad Vranje je učinio napore da se nađe rešenje za dugogodišnje probleme i da lokalna samouprava stane iza ove manifestacije, kaže gradska većnica za kulturu Nela Dimitrijević.

- Grad će pomoći ovogodišnju manifestaciju organizaciono i finansijski, ali ćemo o detaljima dodatno razgovarati u narednih nekoliko dana – kaže Dimitrijevićeva.

Miroslav Cera Mihailović kaže da je i Književna zajednica „Borisav Stanković“ učinila napore da dođe do kompromisa sa Gradom i pored višegodišnjih nesuglasica i međusobnih sudskih sporova.

- Na to nas obavezuju, kako Bora i njegovo veliko delo, tako i buduće generacije, ali i naša savest – ističe Mihailović.

On kaže kako je neophodno da se između Grada i Književne zajednice potpiše sporazum, koji bi trebalo da otkloni sve nesporazume, jer je Zajednica već prerasla, ne samo lokalne, već i nacionalne okvire.

Podsetimo, poslednja tačka spoticanja u odnosima na relaciji Grad – Književna zajednica je nastala izvršenjem sudske presude kojom je naloženo iseljenje Zajednice iz Pribojčićeve kuće.

Iseljenje još uvek nije potpuno izvršeno, jer se traži adekvatno rešenje za izmeštanje inventara i bogatog kulturnog fonda koji je u vlasništvu ove institucije.

 


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: