Počela DEKONTAMINACIJA Pozorišta!

Lokalne vesti - Utorak 30.08.2016 - 22:18

Posle višemesečnog odlaganja, u Vranju je počela dekontaminacija zgrade pozorišta „Bora Stanković“ stradalog u požaru u julu 2012. godine.

Dekontaminacija će trajati šest meseci FOTO D. Ristić/OK Radio Dekontaminacija će trajati šest meseci FOTO D. Ristić/OK Radio

Zbog nesolidno izvedenih radova na rekonstrukciji, vranjski teatar svrstan je u red “smrdljivih zgrada” otrovanih “oplatolom”, a stručnjaci iz Instituta u Vinči, koji radi ovaj posao, objašnjavaju da je reč o drugoj od ukupno devet planiranih faza dekontaminacije.
 
Prema rečima gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića, radovi na dekontaminaciji trajaće u narednih šest meseci i sa PDV-om koštaće 53 miliona dinara.

- Dekontaminaciju finansira grad Vranje, ali svaka pomoć je dobrodošla.
 
Za sada je obezbeđeno 16 miliona dinara, a u međuvremenu tražimo pomoć republičkih institucija i donacije, a nešto bi trebalo da bude obezbeđeno i kroz rebalans budžeta.

Radovi u početnim fazama  procesa dekontaminacije podrazumevaju prvo fizičko uklanjanje maltera, potom pripremu i tretman ultraljubičastim lampama, koje su i najskuplje.

Nakon toga sledi i tretman vodonik - peroksidom i destilovanom vodom
- navodi Milenković.

On dodaje i da je ispoštovana celokupna procedura u vezi standarda koji se odnose na ovakve radove.

- Obezbeđeno je i propisno uklanjanje i skladištenje otpada iz zgrade Pozorišta.

Upoznata je i republička inspekcija o vrsti i dinamici radova, a i sam otpad se dekontaminira
- kaže gradonačelnik Milenković.

Unutrašnjost zgrade Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju zagađena je zbog korišćenja kancerogenog ulja „oplatol“ prilikom izlivanja stubova u procesu  renoviranja i izgradnje posle požara 2012. godine.

 

    

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: