RTV Vranje: Ima li medijske korupcije?

Lokalne vesti - Subota 05.11.2016 - 23:41

Nedavno privatizovana Radio televizija Vranje još uvek radi u prostorijama zgrade Doma kulture, koje su u vlasništvu grada, i pri toome ne plaća za to nikakvu nadoknadu, kao da je još uvek javno preduzeće.

RTV Vranje, javno ili privatno preduzeće? FOTO OK Radio RTV Vranje, javno ili privatno preduzeće? FOTO OK Radio

Gradska javnost sumnja da je ovde reč pre o političkoj i medijskoj korupciji, nego o propustu gradskih vlasti da zaradi od svoje imovine.

RTV Vranje uvek je bila povlašćen medij, ali se ta praksa, iz javnosti nepoznatih razloga, nastavlja i kada je ovaj medij postao privatna firma.

Zašto je to tako?

Direktor ove medijske kuće Zoran Veličković, nije želeo da o ovoj temi govori za OK Radio.

- U ovom trenutku nisam voljan da dajem izjavu za OK Radio, ni po jednoj temi.

U ovom trenutku je to moj lični stav. Shvatite to kako hoćete, kako vama odgovara, pošto vi sve shvatate na način na koji vama najviše odgovara, shvatite i ovaj put
- izričit je Veličković.

On, dakle, nešto krije. Šta bi to moglo biti? Iz kojih razloga vlast ponovo tetoši svoje najveće medijsko mezimče?

Ivan Stanković, gradski većnik zadužen za oblast finansija, kaže da bi uskoro treballo, prema informacijama kojima raspolaže, da grad odredi cenu zakupa prostorija koje koristi RTV.

- Dat je nalog da službama  koje su zadužene za to da odrede cenu, tako da očekujem da to uskoro bude poznato.

RTV će morati da plati cenu zakupa prostorija od dana kada je postala privatno vlasništvo.

U tom pravcu se ide, a cena će biti obračunata po tržišnoj vrednosti, što to tek treba da se utvrdi, a komisija već radi na tome.

To mora ubrzo da se reši i da krene fakturisanje
- poručuje Stanković.

Gradska medijska javnost, sa svoje strane, ne gleda na čitav procs sa njegove benigne strane.
 
Zoran Radulović, novinar iz Vranja, osnivač portala vranjenet.rs smatra da u ovom slučaju sva odgovornost leži na gradu.

- Grad Vranje je taj koji bi trebalo da brine o svojoj imovini. Ako grad nije učinio ništa da naplati zakupninu tih prostorija, zna se ko je tu odgovoran, jer to je njegova imovina.

Da sam ja na mestu RTV Vranje, ni ja ne bih plaćeo, to je mnogo prosto - ukazuje Radulović.

On dodaje i da ovakav odnos  lokalne samouprave i jednog medija, može da ima i elemente korupcije, kako političke, tako i medijske.

- Sa druge strane, može i da postoji neki prećutni dogovor između dve strane da se zbog toga što grad RTV-u ne naplaćuje rentu, oni za uzvrat izveštavaju onako kako odgovara čelnicima grada.

Može i tako da se ova situacija tumači, jer ima osnova i za to
- ocenjuje Radulović.

Nadležne gradske službe tek bi trebalo da utvrđuju cenu kvadrata u kojima boravi RTV, jer niko od tri - četiri, koje je OK Radio u petak kontaktirao, nije znalo odgovor na traženu informaciju.

Prema raspoloživim podacima javnih preduzeća u Vranju, koja poseduju prostor koji izdaju, cena kvadrata može da se kreće od 600 do 1.800 dinara, ali najčešće košta 1.200 dinara mesečno.

Praktično, to znači da bi RTV morao mesečno da plaća najmanje 240.000 dinara ili oko 2.000  evra za prostorije koje koristi.


U današnjoj medijskoj situaciji, to je ogroman novac, oko 24.000 evra godišnje.

I to RTV dobija na poklon iz nepoznatih razloga!  

U zgradi Doma kulture pored RTV - a, prostorije koriste i Sportski savez i dopisništvo RTS - a.

Prema navodima Nebojše Cvetkovića, direktora Sportskog saveza, oni ne ne bi trebalo da plaća zakupninu, jer su gradska organizacija, mada se radi o udruženju građana.

- Prema informacijama koje imam, ne plaćamo zakupninu, jer su to gradske prostorije. U zgradi Komiteta smo plaćali, a ovde ne.

Nisam detaljnije razmatrao ovu problematiku, jer trenutno imamo aktuelne probleme koji se tiču reogranizacije i daljeg funkcionisanja.

Nama u principu ne treba 100 kvadrata prostora, ako bude 15 zaposlenih, onda ćemo morati da potražimo druge
- pojašnjava Cvetković.

Privatizacija RTV Vranje završena je početkom oktobra ove godine, kada su zaposleni postali vlasnici sto odsto akcija ovog poreduzeća.

Tom prilikom, novi direktor RTV-a Zoran Veličković izuzetno se na pomoći zahvalio Draganu Stevanoviću Bosketu, državnom sekretaru u ministarstvu privrede i koordinatoru SNS-a za jug Srbije.

 

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: