UKV: Mrtvo slovo na papiru

Lokalne vesti - Utorak 26.01.2016 - 01:09

Udruženje književnika Vranja (UKV) osnovano je krajem 2009. godine, ali su njegovo postojanje u ovih šest godine obeležile skromni dometi i duge pauze u funkcionisanju.

Anri Matis: Mrtva priroda sa knjigama i svećom Anri Matis: Mrtva priroda sa knjigama i svećom

Prvo pravo cehovsko udruženje književnika na ovom prostoru osnovalo je dvanaestoro pisaca sa ciljem afirmacije i unapređenja književnog stvaralaštva ovog dela Srbije.

 

Po svom Statutu, glavni ciljevi Udruženja su bili unapređenje i afirmacija književnog i kulturnog stvaralaštva, zatim afirmacija kulturne baštine grada Vranja i južne Srbije, staranje o autorskim pravima svojih članova i književnih stvaralaca i na kraju, afirmacija svojih članova i njihovog književnog stvaralaštva.



Kao što to obično biva, u početku je sve funkcionisalo kako treba, pa je bilo i rezultata.

Održano je nekoliko promocija knjiga, bilo je učešća na panel diskusijama, objavljena je i knjiga aforizama četvorice članova udruženja, što je njegovo formiranje učinilo opravdanim i povećalo očekivanja u pogledu budućih aktivnosti.

 

- Gde god smo bili pozvani mi smo se i odazvali pozivu. Nismo se nametali i nepozvani gurali u pojedine manifestacije.

 

Nismo mnogo proširili svoje članstvo, trenutno nas ima oko dvadesetak, jer se po statutu, član Udruženja postaje po preporuci nekog od postojećih članova i prethodno objavljenom barem jednom knjigom – kaže za OK Portal sekretar Udruženja Žikica Dimitrijević.


Međutim, u poslednje vreme došlo je do zastoja u funkcionisanju udruženja, a tome su, doduše, kumovale i objektivne okolnosti.

Pre skoro godinu dana predsednik UKV Zoran S. Nikolić, dao je ostavku na tu funkciju iz ličnih razloga, a sekretar Žikica Dimitrijević je bio na višemesečnom odsustvu zbog bolovanja, pa je delovanje udruženja bilo praktično zamrznuto.

Gradska većnica za kulturu Nela Dimitrijević u nekoliko navrata je pokušavala da inicira članstvo da se pokrene iz hibernacije, ali rezultata nije bilo.


- U decembru 2015. godine, u okviru Književne kolonije Narodnog univerziteta smo na tribini književnih stvaralaca Vranja razgovarali o potrebi rada udruženja, pa smo zakazali sastanak na kojem smo pokušali da odredimo kako će ono dalje funkcionisati – kaže Dimitrijevićeva.


Međutim, odziv članstva, koje danas broji dvadesetak književnika, bio je slab, predsednik se nije pojavio, pa je dogovoreno da se održi novi sastanak, sa predsednikom lično ili njegovom pisanom ostavkom, da bi moglo da se izabere novo rukovodstvo i krene dalje.

Po informacijama koje imam, sastanak jeste održan, ali niti je stigao predsednik udruženja u ostavci, niti je stigla ostavka bez predsednika, pa opet ništa nije učinjeno – kaže većnica.

Zoran S. Nikolić nije bio dostupan za razgovor, a sekretar UKV Žikica Dimitrijević, koji, čini se, jedan od retkih koji brine o elementarnom funkcionisanju udruženja, kaže da je trenutno prioritet predavanje završnog računa za prošlu godinu Agenciji za privredne registre.

- Nakon toga će morati da se formalno prihvati pismena ostavka predsednika i na proleće zakaže nova i to Izborna skupština udruženja.

Međutim, i taj eventualni novi život je pod znakom pitanja, jer UKV i dalje nema svoje prostorije.

Nela Dimitrijević kaže da su još 2011. godine od lokalne samouprave dobili prostoriju, ali su bili toliko "aktivni", da su je ustupili Udruženju Makedonaca u Vranju.

Udruženje jeste od Grada dobilo prostoriju, potvrđuje sekretar Žikica Dimitrijević, ali je bila potpuno neuslovna i bez ikakvih komunikacijskih linija.

 


- Svako delovanje i proširivanje delatnosti udruženja bez prostorije, veze sa svetom, internetom, čak i bez telefona,  praktično nije izvodljivo.

Bez osnovnih uslova za rad nema aktivnosti. A povećanje aktivnosti iziskuje i povećanje posla u tehničko - finansijskom smislu. To ostaje na budućim predstavnicima i organima
– kaže sekretar UKV.

Žikica Dimitrijević je mišljenja da bi formiranje Kulturnog centra Vranja rešilo mnoge, pa i probleme Udruženja književnika Vranja.


- Bez Kulturnog centra biće sve haotično i svodiće se na individualnost i entuzijazam pojedinaca i njihovo žrtvovanje, gde se ne vide i ne cene rezultati – smatra Žikica.

 

Nela Dimitrijević se slaže da bi Kulturni centar rešio mnoge probleme koji opterećuju kulturni život grada pod Pržarom i njegove poslenike, ali dodaje da još uvek daleko od realizacije, a da proobleme Udruženja književnika Vranja treba rešavati što pre.

- Ideja o Kulturnom centru nije nova i u njegovim okvirima će verovatno biti mesta za ovo, kao i mnoga druga udruženja, ali je sve to na mnogo dugačkom štapu.

 

Grad je trenutno u fazi izrade strategije razvoja kulture Vranja i tu su jako bitna ta strukovna umetnička udruženja, jer bi oni trebalo da budu ti koji će definisati šta će se dešavati na planu kulture u narednih deset godina.

 

U suprotnom, opet će se sav taj posao svesti na pojedince voljne da se uključe u rad i opet će biti mnogo više nezadovoljnih, koji će imati primedbe na tu strategiju.


A što se Udruženja književnika tiče, tu je samo jedan korak potreban da krenu da rade i da to bude prvenstveno njima na korist – kaže gradska većnica za kulturu.


Kada će se taj korak napraviti, zavisi prvenstveno od članova udruženja.

Neophodno je izabrati novo rukovodstvo, ali se stiče utisak da niko nije oduševljen idejom da prihvati odgovornost bez jasne i konkretne podrške.

Ukoliko se ne načini taj korak za kojim bi sledili i naredni, Udruženje književnika u gradu Bore Stankovića bi moglo da ostane samo mrtvo slovo na papiru.
 

 

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: