Vandalizam i lopovluk odnose MILIONE

Lokalne vesti - Četvrtak 10.03.2016 - 10:04

Huligani u Vranju svakodnevno svoju rušilačku energiju usmeravaju na uništavanje parkova i dečijih igrališta, ali i saobraćajnih znakova. Vandalizam i krađa Direkciju za razvoj godišnje koštaju na desetine hiljada evra, kažu nadležni u ovom javnom preduzeću.

Avetinjski prizori u gradu; Foto: D. Ristić Avetinjski prizori u gradu; Foto: D. Ristić

Radnici Direkcije trenutno rade na zameni dasaka za klupe u gradskom parku, a nakon parkića ispod Autobuske stanice, krenuće u zaceljenje rana na klupama na Sportskom centru.

Dragan Cvetković iz Direkcije kaže da je lomljenje klupa česta pojava i da oni akcije zamene dasaka organizuju dva puta godišnje.

- Svake godine zamenimo po stotinak i više dasaka na klupama po gradu.

Bez obzira što slomiti klupu nije baš lako, huligani to vrlo uspešno rade
– kaže Cvetković.

Velike troškove Direkcija ima i oko zamene saobraćajnih znakova koje unište vandali.

Slavoljub Đorđević kaže da Direkcija svake godine zameni između 70 i 100 saobraćajnih znakova, čija cena iznosi 2.500 dinara bez PDV-a po komadu.

- Tome treba dodati i noseće stubove za znakove, koji koštaju po 1.700 dinara, a godišnje zamenimo najmanje pedesetak komada.

Kada se uračunaju i troškovi postavljanja od 1.100 dinara po stubu, dobija se cifra od pedesetak evra po svakom novom saobraćajnom znaku
- kaže Đorđević.

Računica kaže da na godišnjem nivou šteta iznese i do pet hiljada evra.

Dobar deo znakova se uništi u saobraćajnim nezgodama, ali Đorđević kaže da najveći broj ipak strada u divljanju huligana i to tokom noći, nakon povratka iz provoda.

Pored rušilačkog ponašanja, nije zanemarljiv ni broj saobraćajnih znakova koji se jednostavno ukradu, a u tome prednjače meštani okolnih sela.

- Stubovi za znakove se kradu i u seoskim domaćinstvima koriste za raznorazne potrebe, a kradu se bogami i sami znakovi.

Naročito su na ceni znakovi zabrane i obaveze, jer su okrugli, pa mogu da se fino iskoriste kao poklopci za, recimo kazane ili za pečenje paprike
– objašnjava Đorđević.

Ali, ne kradu se samo saobraćajni znaci.

Nestaju i rešetke-slivnici za atmosferske vode, kao i poklopci za šahtove.

 

Ovi "rekviziti" se ne koriste u domaćinstvima, već se prodaju u staro gvožđe i na njima se zarađuje.

Srđan Spasić, zadužen u Direkciji za atmosfersku vodu, kaže da zamena rešetke košta 15.000 dinara, plus troškovi ljudskog rada.

- Najveći problem nam predstavlja to što su, tokom proteklih decenija, stavljane rešetke različitih proizvođača i dimenzija, pa često nije moguća prosta zamena, već moraju da se prepravljaju – kaže Spasić.

Veliki problem predstavlja i krađa poklopaca za šahtove, a s obzirom na njihovu težinu i učestalost krađa, jasno je da te "poslove" obavljaju organizavane grupe.

- Jedino što mi možemo, to je da krađu prijavimo policiji i podignemo prijavu protiv NN lica.

Dalje ostaje da policija radi svoj posao, ali je za nas slaba vajda od toga.

Samo za popravke u resoru atmosferskih voda, Direkcija godišnje izdvaja milion do milion i po dinara
– kaže Srđan Spasić.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: