VRANJE: Duplo više para za VANTELESNU OPLODNJU

Lokalne vesti - Četvrtak 01.09.2016 - 22:19

Grad Vranje će naredne godine izdvajati duplo više novca za parove koji pokušavaju da do potomstva dođu u procesu vantelesne oplodnje, otkriva pomoćnik gradonačelnika za zdravstvo Aleksandar Stajić.

Ilustracija Foto: Thinkstock Ilustracija Foto: Thinkstock

Na početku svake kalendarske godine lokalna samouprava donosi pravilnik za finansijsku pomoć parovima za proces vantelesne oplodnje.

Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika za oblast primarne zdravstvene zaštite i javnog zdravlja najavljuje dobre vesti za sve parove koji na ovaj način pokušavaju da dođu do potomstva.

- U pravilniku za narednu godinu ćemo predvideti izdvajanje sume od 400.000 dinara po jednom paru.

To smo već usaglasili sa gradonačelnikom koji je tu inicijativu u potpunosti podržao, a siguran sam da neće biti problema ni sa ostalim gradskim većnicima
– kaže Stajić.

Troškovi vantelesne oplodnje su veoma visoki i dosadašnja suma od 200.000 dinara u najvećem broju slučajeva nije dovoljna, pa je zbog toga je odlučeno da se ova cifra duplira.

- Dešavalo se da su neki parovi dobili po 200.000 dinara, ali nisu mogli da sakupe potreban ostatak novca, pa su morali da gradu vraćaju sredstva.

Zbog toga smo se odlučili na povećanje, a pokušaćemo da sumu uvećamo čak i do 500.000 dinara, ali će to zavisiti od finansijske situacije grada u narednom periodu
– navodi Stajić.

Troškovi procesa vantelesne oplodnje variraju od slučaja do slučaja, ali su najčešće viši od 400.000 dinara.

Kako su u tom procesu vrlo često žene starije od 40 godina, potrebno je više hormona i drugih medikamenata, što poskupljuje postupak.

U ovoj oblasti se menja zakonska regulativa i na nivou države, pa će se tome prilagoditi i grad Vranje.

Po dosadašnjem zakonu, Republika je finansirala dva pokušaja vantelesne oplodnje za parove kod kojih je žena mlađa od 40 godina.

- Mi smo davali novac i parovima gde je žena i starosti preko 40 godina.

Sada će i žene starije od te granice moći da konkuriše za sredstva Republike.

Po novim zakonskim rešenjima, Republika će finansirati i treći pokušaj vantelesne oplodnje, pa će grad u novi pravilnik uvesti i opciju po kojoj ćemo finansirati i naredni pokušaj, ukoliko je žena mlađa od 40 godina
– kaže Stajić.

Pomoćnik gradonačelnika kaže i da je praksa pokazala da ta starosna granica za žene od 40 godina više nije relevantna.

- Od kada grad Vranje finansira vantelesnu oplodnju, do sada je rođeno 12 beba uz našu finansijsku pomoć, a do kraja godine se očekuje rođenje još četiri mališana.

90 odsto beba koje su rođene na ovaj način su dobile majke starosti od oko 44 ili 45 godina.

Jedna žena koja je imala 45 godina u trenutku kada su joj odobrena sredstva rada za vantelesnu oplodnju, dakle bila je na samoj starosnoj granici, rodila je trojke.

Tako da je naša praksa pokazala da je ta starosna granica diskutabilna i da treba i malo starijim ženama dati šansu
– navodi Stajić.

On iznosi i primer koji su nedavno zabeležili brojni domaći mediji.

- Žena koja se u pedesetoj godini odlučila na vantelesnu oplodnju dobila je sredstva od grada i to mimo pravilnika.


Njoj je Gradsko veće odobrilo sredstva i ona je u 51. godini rodila zdravog dečaka – iznosi Stajić.

OK Radio je pisao o slučaju para koji je na potomstvo čekao više od dve decenije, a u svojoj nameri je uspeo nakon finansijske pomoći lokalne samouprave.

Snežana i Goran Stoilković su na prinovu u porodici čekali  23 godine, a dočekali su trostruku sreću.

Nakon procedure vantelesne oplodnje, na klinici u Grčkoj su dobili tri dečaka, Filipa, Luku i Savu.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: