VRANJE: Prvi profesionalni UPRAVNICI ZGRADA

Lokalne vesti - Ponedeljak 28.08.2017 - 13:02

Vranje – Dvojica Vranjanaca su, savladavanjem obuke i polaganjem ispita u Privrednoj komori Srbije, stekli zvanje profesionalnog upravnika zgrada.

Zgrade moraju da dobiju Zgrade moraju da dobiju

Ova nova profesija, do sada nepoznata u praksi, uvedena je odredbama nedavno usvojenog Zakona o stanovanju.

Zakonodavac je predvideo da svaka zgrada bude pravno lice, upisano u Registar stambenih zgrada, a upravnik zgrade je zapravo “direktor” tog pravnog lica.

Upravnike zgrada mogu i da izaberu i Skupštine stanara, a ukoliko to ne učine u predviđenom roku, od 1. januara naredne godine, na scenu stupaju profesionalni upravnici zgrada.

Oni predstavljaju neki vid “prinudne uprave”, koju imenuje lokalna samouprava u slučaju da stanari zgrade iz svojih redova ne izaberu upravnika zgrade, potvrđuje šef vranjske kancelarije Privredne komore, Branislav Popović.

- Za sada su dvojica Vranjanaca završila obuku, što je, po mom mišljenju, malo.

Ceo taj postupak nije tako jednostavan, jer svako ko završi obuku i dobije licencu, mora da se zaposli u firmi koja se bavi održavanjem zgrada ili mora da otvori sopstvenu agenciju.

On može da upravlja i većim brojem zgrada, ukoliko za tim postoji potreba
– kaže Popović.

Vrlo bitna je i činjenica da će profesionalne upravnike zgrada, prema novom zakonu, morati da plaćaju stanari.

Nakon prvog, sledi i naredni krug obuke za profesionalne upravnike zgrada.

- Obuka je bila organizovana u Leskovcu, a najverovatnije će i drugi krug biti tamo, jer je mali broj zainteresovanih iz Vranja.

Do sada je još dvoje prijavljenih, a i oni moraju pre početka obuke da uplate za prijavu
– pojašnjava Branislav Popović.

Svi oni koji žele da budu profesionalni upravnici iz svog džepa moraju da izdvoje 30.000 dinara, a pre polaganja ispita slušaju 50 časova kursa.

Licencirani upravnici moraće da budu na raspolaganju stanarima 24 časa dnevno i njihova dužnost je da reaguju u slučajevima narušavanja kućnog reda i mira, hitnih intervencija i slično.

Budući profesionalni upravnici stambenih zgrada moraju imati završenu bar srednju četvorogodišnju školu, a posle obuke položen ispit i licencu koja će biti upisana u poseban registar koji vodi Privredna komora Srbije.

Grad Vranje je počeo sa usaglašavanjem propisa sa novim zakonom, usvajanjem dve nove takse za donošenje rešenja o registraciji stambene jedinice i za usluge vođenja jedinstvene evidencije stambenih jedinica, obe u iznosu od 300 dinara.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: