Za održavanje zgrade i upravnika 750 DINARA MESEČNO

Lokalne vesti - Četvrtak 21.12.2017 - 08:03

Gradsko veće Vranja usvojilo je odluku o minimalnoj visini iznosa izdvajanja na ime troškova investicionog i tekućeg održavanja stambene zgrade i visine naknade prinudno potavljenog profesionalnog upravnika.

Stanarima dozvoljeno da izdvajaju više para FOTO: D. Ristić/OK Radio Stanarima dozvoljeno da izdvajaju više para FOTO: D. Ristić/OK Radio

Odluka je doneta na osnovu novog Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, koji predviđa da sve stambene zgrade imaju status pravnog lica kao stambene zajednice i svoje upravnike, kao i svoj tekući račun.

Propisani minimalni iznos investicionog održavanja zajedničkih delova stambene zgrade je 200 dinara mesečno za stan ili poslovni prostor i 20 dinara mesečno za garažu, garažni boks ili garažno mesto.

Za tekuće održavanje zgrade ubuduće se će se izdvajati minimalno 230 dinara mesečno za stan ili poslovni prostor i 90 dinara za garažu, garažni boks ili garažno mesto.

Visina naknade profesionalnom upravniku, postavljenom u postupku uvođenja prinudne uprave, iznosiće 180 dinara mesečno za stan ili poslovni prostor i 30 dinara za garažu, garažni boks ili garažno mesto.

Ovo su najmanje propisane cifre, a saveti stanara stambenih zajednica mogu usvojiti i veće iznose, ukoliko im je potrebno više novaca za održavanje objekata.

Iznosi za tekuće i investiciono održavanje će biti uplaćivani na tekući račun stambenih zajednica i skupštine stanara će odlučivati o trošenju ovih para.

Visina naknade za profesionalne upravnike zgrada važiće kao predlog za upravnike koje postavlja skupština stanara stambene zajednice, a stvarna naknada zavisiće od njihovog međusobnog dogovora.

Prema rečima gradskog većnika za komunalnu delatnost Čedomira Markovića, visina ovih naknada je utvrđena na osnovu uputstva resornog ministarstva i ovo je najniži izdatak koji je dozvoljen.

Ovaj predlog odluke Gradskog veća biće prosleđen odbornicima na razmatranje i nakon usvajanja i objavljivanja u Službenom glasniku krenuće se sa realizacijom.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: