ZC: DUGOVI sistemski KAMEN O VRATU

Lokalne vesti - Nedelja 25.06.2017 - 12:57

Dug Zdravstvenog centra Vranje prema Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za nenamensko trošenje iznosi 750 miliona dinara, a dobrim delom je nastao zbog nedostatka medicinskih kadrova na određenim pozicijama.

Bolnica: 750 miliona duga FOTO OK Radio Bolnica: 750 miliona duga FOTO OK Radio

Ovu informaciju je potvrdio Dragan Veličković, v.d. direktora ZC Vranje.

On je naveo da je to problem koji je prisutan godinama unazad, a koji je delom nastao i zbog manjka kadrova, jer su zdravstveni radnici morali da rade više nego što je to predviđeno zakonom, pošto nije bilo drugačijeg rešenja.

Veličković pojašnjava da se rešavanje problema traži  procenom rizika radnog mesta, kao i uvođenjem drugačijeg radnog vremena.

- Mi još nismo uveli novo radno vreme lekara, jer postoji procena rizika radnih mesta od 2008. godine, koja nije inkorporirana u početak i trajanje radnog vremena.

U ZC Vranje se radi po principu skraćenog radnog vremena, zbog rizika na određenim pozicijama, gde zdravstveni izvršioci imaju rizik radnih mesta, kao što su radiologija ili ortopedija, zatim izloženost citostaticima u uslovima deljenja terapije ili izloženost isparivim rastvaračima u biohemijskim laboratorijama i na drugim mestima.

Sve su to radna mesta sa povećanim rizicima rada, i tu je skraćeno radno vreme.

Pošto mi imamo smanjen broj izvršioca, a kako bi 24 časa, 365 dana u godini radili i funkcionisali, tim izvršiocima plaćamo prekovremeni rad, čime pravimo prekršaj i nenamensko trošenje, a RFZO nas osporava u tome i utužuje za taj iznos
- pojašnjava Veličković.

Iz ZC najavljuju da će u narednom periodu uraditi novu procenu rizika radnih mesta i na osnovu toga uz konsultacije Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad i komore zdravstvenih ustanova, videti šta je najbolje rešenje za ovaj problem.

- Tada ćemo znati da li je prihvatljivo rešenje puno radno vreme i plaćanje prekovremenog rada, da bi se izbegao problem nenamenskog trošenja.

Mi smo u krugu, jer s jedne strane moramo da radimo 24 časa, nemamo kadrove, imamo prekovremeni rad, a sa druge pravimo prekršaj nenamenskim trošenjem zbog ovakve situacije.

Ovaj problem nije od danas, a godinama nije predstavljan kao problem, pa je tako i nastao dug od 750 miliona
- kaže Veličković.

Kosta Zdravković, savetnik v.d. direktora ZC Vranje, dodaje da problem nenamenskog trošenja nije nastao samo zbog prekovremenog rada lekara.

- U trenutku blokade ZC - a na oko 30 miliona dinara, kada je novo rukovodstvo stupilo na dužnost,  prethodno rukovodstvo je angažovalo preko 70 ljudi da radi za ZC, znajući da Fond nema sredstva da ih plati.

Oni su znali da smo mi u blokadi i da nemamo sredstva da ih platimo. Oni su potom tužili ZC, i tako ga doveli u situaciju da sa sudskim troškovima isplati mnogo više para, nego što je trebalo za osnovne plate tih ljudi, a sve je to nenamensko trošenje.

A što se tiče prekovremenog rada lekara, kada bi recimo na Ortopediji bilo osam umesto četiri izvršioca, sigurno ne bi bilo potrebe za prekovremenim radom onih koji su već tu, a slična je situacija i na svim drugim odeljenjima
- ukazuje Zdravković.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: