Učestalo trovanje pasa po Vranju

U fokusu - Ponedeljak 25.08.2014 - 07:34

U poslednje dve nedelje u Vranju je učestalo trovanje pasa i mačaka lutalica, ali i kućnih ljubimaca, potvrdio je Dejan Tričković, veterinar u Veterinarskoj stanici u Vranju.

Nisu na meti samo psi lutalice Nisu na meti samo psi lutalice

Po njegovim rečima, dva pseća leša, pod sumnjom da su uginuli od posledica trovanja, poslata su na ispitivanje u Veterinarski specijalistički institut  u Nišu.

- Očekujemo laboratorijsku potvrdu da je u pitanju trovanje. Najverovatnije je to namerno trovanje životinja od strane ljudi, kako bi se smanjila populacija pasa lutalica.

Ranije smo imali sporadične prijave, ali u poslednje vreme, prijave postaju češće - kaže Tričković.

Azil za pse je već neko vreme van funkcije dok se ne postigne dogovor između grada i Veterinarske stanice o načinu funkcionisanja tog objekta.

Jedan od Vranjanaca koji je doživeo sudbinu da mu kućni ljubimac bude otrovan je  i Ivan Mladenović. Vraćali su se iz uobičajene šetnje. Luna nije bila na povodcu. Negde u Cetinjskoj ulici, na poljančetu je bila kesa. Ona je iz nje nešto pojela, i posle 10 minuta je već bila mrtva.

- Ono što je najgore, ta kesa i posle nekoliko dana od tog događaja nije uklonjena. Jasno se videlo da je hrana posuta nekom plavom bojom.

 Nikada mi ne bi palo na pamet da to kod nas u naselju može da se desi. Nemam ideju ko bi to mogao da postavi - kaže Mladenović.

Dalji postupak je takav da, po prijavi, policijska patrola izlazi na teren, obaveštava dežurnog inspektora, koji je takođe dužan da izađe na lice mesta, prijavi slučaj dežurnom inspektoru veterinarske inspekcije koji, po utvrđivanju stanja na terenu, poziva nadležnog veterinara i prijavljuje slučaj dežurnom inspektoru inspekcije zoo higijene.

Osim izlaska patrole i uklanjanja leševa nije urađeno apsolutno ništa, niti se iko drugi pojavio na licu mesta, bar prema  navodima svedoka, a samim tim, u opasnost su dovedene ne samo druge životinje, već i ljudi i deca, kaže Rosa Drmonjić, iz Udruženja za zaštitu životinja ,,Najbolji prijatelj”.

- Zlostavljanje životinja sa ili bez smrtnog ishoda, kao i ubistvo životinje podležu krivičnom zakonu i dužnost svakog građanina je da ovakve slučajeve prijavi policiji na 192.

Zatim, veterinarska inspekcija, uz konsultacije sa veterinarom, odlučuje da li će leš dalje biti poslat na obdukciju ili će se raditi toksikološki nalaz uzorka - kaže Drmonjićeva.

Inspektor zoohigijene je tu da naloži bezbedno uklanjanje leša i dekontaminaciju područja i to pod obavezno kada se napravi pretpostavka da je u pitanju trovanje.

To je i osnovni problem, kaže Drmonjićeva,  što su u ovom slučaju zatajile nadležne inspekcije.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: