NA UDARU Skijalište i Uprava Banje

Lokalne vesti - Četvrtak 17.11.2016 - 22:55

Vranje - Od početka naredne godine sva javna preduzeća koja se finansiraju iz budžeta grada Vranja moraće da budu transformisana usled stupanja na snagu Zakona o budžetskim sistemima.

Upravu Banje čeka transformacija FOTO D. Ristić/OK Radio Upravu Banje čeka transformacija FOTO D. Ristić/OK Radio

Odredbe ovog novog zakona više ne prepoznaju javna preduzeća kao korisnike lokalnog budžeta, kažu sagovornici OK Radija.

Grad Vranje osnivač je tri takva preduzeća: Direkcije za izgradnju, Skijališta „Besna Kobila“ i Uprave Banje.

Transformacija Direkcije za izgradnju već je počela odlukom Gradskog veća da se iz ovog preduzeća izdvoji „Parking servis“ kao samostalno javno komunalno preduzeće.

Po rečima gradonačelnika Slobodana Milenkovića, stručne službe ubrzano rade na pronalaženju modela po kojem bi se ostale službe Direkcije transformisale, tako da se ispoštuje Zakon o budžetskim sistemima.

Krajnji rok za pronalaženje rešenja je 1. decembar, tako da vremena nema mnogo.

Međutim, Direkcija neće biti jedino javno preduzeće koje mora da doživi transformaciju, kako bi se sve dovelo u zakonske okvire.

Pod udar Zakona o budžetskim sistemima dolaze i Skijalište „Besna Kobila“ i Uprava Banje, kao javna preduzeća koja se finansiraju iz lokalnog budžeta, potvrđuje gradonačelnik Slobodan Milenković.

On nije mogao ništa preciznije da kaže o načinima transformacije ova dva javna preduzeća, osim što je rekao da se na tome radi.

Ni zamenik gradonačelnika Igor Andonov nije mogao ništa određenije da kaže o ovom novom problemu koji zahteva hitno rešavanje.

- Moraćemo da nađemo neko rešenje i to najkasnije do kraja godine.

Po Zakonu o budžetskim sistemima od naredne godine javna preduzeća više neće moći da budu finansirana iz budžeta.

Neće biti lako naći rešenje, jer sve mora da se uskladi sa ovim i sa drugim zakonima, a moraćemo i da tražimo saglasnost od resornih ministarstava
– kaže Andonov.

Iako je rok do kraja godine prilično kratak, moraće da se nađe najbolje rešenje, koje će biti u interesu kako Grada, tako i zaposlenih u ovim preduzećima.

- Vršimo svakodnevne i intenzivne konsultacije kako bi pronašli optimalne modele koji su održivi i koji mogu i nadalje da funkcionišu zakonski – navodi Andonov.

Prema informacijama OK Radija, vlast ima ideju da spoji Sportsku halu i Skijalište u jednu firmu, ali šta će na kraju od toga biti ostaje da se vidi.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: