Skrnavljenje spomenika BAKIJI velika SRAMOTA za Vranje (FOTO, VIDEO)

Lokalne vesti - Sreda 22.11.2017 - 13:09

Ispred oskrnavljenog spomenika Bakiji Bakiću na Trgu slobode u Vranju, u sredu, simbolično u pet do 12, protestno okupljanje je organizovalo udruženje koje nosi ime čuvenog trubača.

Skrnavljenje spomenik politički čin? FOTO: D. Ristić/OK Radio Skrnavljenje spomenik politički čin? FOTO: D. Ristić/OK Radio

Spomenik jednom od najvećih srpskih trubača svih vremena je oštećen u noći između ponedeljka i utorka, a počinioci su, za sada, još uvek nepoznati.

 

Policija je sačinila uviđaj i obavestila Osnovno javno tužilaštvo u Vranju, a gradsko rukovodstvo je najavilo podnošenje krivične prijave protiv nepoznatog počinioca.

Inicijator protestnog okupljanja je udruženje „Bakija Bakić“, čiji predsednik Zoran Asanović kaže da je povod nezadovoljstvo ovdašnjih meštana ovim nečuvenim postupkom.


Ovaj čin predstavlja indiciju da neko pokušava da naruši mir građana u Vranju i stvori međunacionalne tenzije.

Kako su Romi u Vranju podeljeni po političkoj liniji, kao uostalom i drugo stanovništvo, bojim se da je ovaj čin smišljen da izazove revolt romske populacije – rekao je Asanović i apelovao na sve relevantne institucije da što pre otkriju počinioce i motive skrnavljenja spomenika.

Bivši predsednik opštine Vranje i predsednik organizacionog odbora za podizanje spomenika Bakiji Bakiću Miroljub Stojčić, rekao je da su svojevremeno svi sa oduševljenjem prihvatili inicijativu da Vranje dobije bistu velikog umetnika.

- Veliki broj kolektiva i pojedinaca je doniralo sredstva, što to govori da je Bakija kao čovek bio prava vranjska veličina i tada nismo mogli ni da sanjamo da će se neko usuditi ne jedan ovako drzak čin.

Iako je skrnavljenje spomenika velika sramota za naš grad, ovo okupljanje građana i novinara dokazuje da je Bakija Bakić još uvek u srcima svih nas iskrenih Vranjanaca
– rekao je Stojčić.

Stojčić, inače sadašanji predsednik gradske komisije za očuvanje spomenika i kulturnog nasleđa, podsetio je i na obaranje spomenika Bori Stankoviću, kao i na krađu slova sa spomenika Revolucije, spomenika ocu Justinu Popoviću i kosturnici na Šapranačkom groblju.

- Čini mi se da je ovo samo jedan u nizu svirepih kriminalnih radnji jedne određene grupe, tako da je današnje okupljanje opomena i podstrek na pokretanje jedne šire akcije očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa grada.

Nameravam da se čujem sa autorom spomenika Stanimirom Pavlovićem, kako bi se dogovorili šta treba da se preduzme kako bi se statua što skorije vratila u prvobitno stanje
– kazao je Miroljub Stojčić.

Okupljanje je završeno onako kako je to veliki umetnik Bakija Bakić najviše voleo – muzikom.

Nenad Mladenović, njegov unuk i nastavljač tradicije orkestra Bakije Bakića, odsvirao je omiljenu pesmu svog dede „Nekad cvale bele ruže“.
 

Miroljub Stojčić kaže da je razmišljao da li je sudbina svih spomenika Vranjskim velikanima da budu oskrnavljeni.
- Čika Mita odavno stoji bez dela ruke i bez puške, sada je Bakija ostao bez trube. Mi, kao svedoci ovog perioda istorije, moramo da prekinemo taj niz i da ne dozvolimo da se to nastavi.

 

    

    

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: