Gase se Direkcija i Skijalište, Uprava Banje menja status

Lokalne vesti - Petak 18.11.2016 - 11:52

Gradsko veće grada Vranja je na 26. sednici, održanoj u petak, po hitnom postupku, donelo odluku o likvidaciji Direkcije za izgradnju i Skijališta „Besna Kobila“, dok će Uprava Banje promeniti status, potvrđeno je OK Radiju.

I Skijalište odlazi u likvidaciju; FOTO: Facebook/Skijalište Besna Kobila I Skijalište odlazi u likvidaciju; FOTO: Facebook/Skijalište Besna Kobila

Sednica Gradskog veća je održana u velikoj žurbi, tako da nije najavljena, niti je zakazana konferencija za novinare.

Razlog za treba tražiti u kratkim rokovima za usklađivanje statusa lokalnih javnih preduzeća koja se finansiraju iz gradskog budžeta sa Zakonom o budžetskim sistemima.

Po ovom zakonu, koji stupa na snagu od početka naredne godine, nijedno od lokalnih javnih preduzeća neće moći da se finansira iz gradskog budžeta.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je svim lokalnim samoupravama ostavila rok do 1. decembra da donesu odluke o transformaciji ovih javnih preduzeća.

Nakon intenzivnih konsultacija, Gradsko veće je donelo odluku o likvidaciji Direkcije za izgradnju i Skijališta „Besna Kobila“, kaže za OK Radio zamenik gradonačelnika Igor Andonov.

- Oko Direkcije smo već doneli odluku o izdvajanju „Parking servisa“, a deo radnika koji se bavi održavanjem puteva će biti preraspoređen u „Vodovod“.

Preostali deo radnika će biti preraspoređen u Gradsku upravu, jer ti ljudi ne mogu da ostanu bez posla
– navodi Andonov.

Gradska uprava će, po toj odluci, povećati broj zaposlenih, ali time po rečima Andonova, neće biti probijena maksimalnu kvota zaposlenih koja je Gradu dozvoljena.

Kvota se računa po ukupnom broju zaposlenih u javnim preduzećima, ustanovama i Gradskoj upravi, tako da faktički ne dolazi do povećanja broja zaposlenih – pojašnjava zamenik gradonačelnika.

Gradsko veće je takođe donelo i odluku o izmeni odluke o usklađivanju poslovanja Uprave Banje sa Zakonom o javnim preduzećima, što praktično znači da se menja status ovog preduzeća.

- Praktično, Uprava Banje iz statusa javnog preduzeća kao direktnog budžetskog korisnika, prelazi u samofinasirajuća preduzeća – navodi Andonov, ne želeći da ulazi u detalje ove statusne promene.

Ovakve odluke morale su biti donete po hitnom postupku, jer mora da ih potvrdi i gradska Skupština, čija će sednica najverovatnije biti održana 25. novembra, kako bi se ispoštovao rok SKGO do 1. decembra.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: